Abdullah Kiğılı

1943 yılında Bingöl’de doğdu. Ailesi, köken olarak Bingöl’ün Kiğı ilçesinden olduğu için Kiğılı soyadını seçmişti. Orta ve lise öğrenimini, İstanbul Erkek Lisesi’nde bitirdi. 1959 yılında, Sultanhamam’da, bir kumaş mağazasında iş hayatına başladı. Ustasına Mantocu Osman derlermiş. 4 yıl boyunca kapıda çığırtkanlık yapan Kiğılı, işe başlamasının üçüncü ayında kumaş açmasını, kapatmasını, metre sallamasını öğrenmiş. Sonrasında babası hastalanmaya başlayınca ufaktan işi ele almaya başlar. Fakat babası çok katı ve disiplinli bir adamdı. Sözünden çıkamayan Kiğılı, bir gün gizlice dükkân kiralar. Dükkânı hazır eder.

Açılıştan önce babasını götürüp “baba burası bizim” der. Baba kafasını kaldırıp bakar ve tabelada “Kiğılı” yazıyordur. İşte Kiğılı markasının temeli bugün atılmış olur. 1965 yılında Kiğılı markası ile gömlek ve pantolon üretimine başladı. 1969 yılında İstiklal Caddesi’nde şimdiki Kiğılı mağazasını açtı.

Hayatının dönüm noktalarından birisi de Osman Boyner’in Abdullah Kiğılı’yı toplantıya çağırmasıyla olmuştur. Bu konuyu çevresindekilere söylediğinde herkes tarafından alay konusu olmuştur. Esnaf ağabeyinin yanına gidip danıştığında ise aslında onun önerdiğini öğrenir ve görüşmeye gider. Osman Boyner, takım elbise yapmaya başladıklarını pazarlamak için Abdullah Kiğılı’yı düşündüklerini söyler ve ilk “Beymen” takım elbisesini satar. Sonra Osman Boyner ortaklık teklif eder ve Beyoğlu’nda ortak mağaza açarlar.

1980 yılında da Kiğılı konfeksiyon fabrikasını kurdu. Bu tarihten itibaren, fabrikasında Almanya ve Hollanda’ya erkek takım elbise üretimi yapmaya başladı. Ayrıca ürünlerini, Türkiye genelinde 300 bayi aracılığıyla satar hale geldi. 1995 yılından itibaren toptan satışları kaldırdı. O günlerden bu günlere şu an Türkiye’de 67 ilde 225 mağaza, dünya genelinde 51 ülkede 117 satış noktası, 48 mağaza. Yılda 6.500.000 adet üretim, haftada 150.000 adet ürün sevkiyatı, 50.000 m2 mağaza alanı, 2.500 çalışan ile dünya markası olma yolunda ilerlemektedir. İnsanlara vermiş olduğu güven, yardım severliği ve atmış olduğu büyük adımlar sayesinde sektörde “baba” olarak anılmaya başlanmıştır. 1998 yılında Aziz Yıldırım’ın Fenerbahçe Kulübü’ne başkan olması ile başka bir hikaye başlar. Aziz Yıldırım’ın yönetiminde olan Abdullah Kiğılı, çalışmalara ve dünyadaki örnekleri araştırır. Büyük kulüplerin gelir getiren mağazaları olduğunu gören Kiğılı, Aziz Yıldırım’a projeyi sunar ve kulüp olarak 1999 yılında Fenerium mağazalarının temelini atarlar. 2000 yılında yoğunluğundan dolayı kulüpten ayrılmak zorunda kalır. Fakat 2009 yılında Aziz Yıldırım’ın geri çağırmasıyla birlikte mağazaların başına geçerek yüzde 25 büyüme sağladı.

Herkes tarafından çok sevilen Abdullah Kiğılı, bugüne kadar İstanbulspor, Fenerbahçe, Güreş Federasyonu, Kayak Federasyonu ve Futbol Federasyonu’nda görev yaptı. 1997 yılında, kısa bir dönem, Futbol Federasyonu Başkanlığı da yaptı. Halen Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı devam ettirmektedir.

Kaynak: 70 Çizgi Portre ve Biyografi Kitabı
Sitede bulunan içerikler izinsiz kopyalanamaz kullanılamaz.